Wednesday, June 3, 2009

Nasihat Ikhlas Buat UMNO

Pak Cu tak tau macam mana nak luahkan rasa kecewa melihat sikap segelintir pemimpin UMNO yang masih tak sedar diri. Dah macam-macam rasa meluat dan menyampah rakyat ditunjukkan, tetapi pemimpin-pemimpin tersebut terus-terusan dengan sikap buruk mereka. Sikap buruk yang Pak Cu nak tekankan kat sini adalah, sikap meletak kepentingan diri melebihi kepentingan parti.

Mereka sepatutnya sedar, UMNO masih lagi berada di dalam wad ICU. Memerlukan pengawasan teliti jika kita mahu ianya terus hidup dan bernyawa. Jika kita terus berpecah belah, maka boleh la kita pakat-pakat tolong kupas bawang untuk buat kenduri arwah. Tu pun kalau masih ada rasa kasih terhadap parti. Jika kita masih nak buat kenduri arwah. Kalau dah tak boleh sangat nak dok semeja dan bermaufakat, Lempar saja UMNO dalam laut, biaq dia tenggelam tanpa nisan. Senang, tak payah buat kenduri.

Nie baru dok cerita pasai UMNO, yakni salah satu parti komponen Barisan Nasional. Kita belum cerita pasai perpaduan dalam BN. Kalau dah dalam UMNO, parti yang menjadi jantung dalam BN sendiri pun masih dok bebalah sesama sendir, apa lagi yang boleh kita harapkan dalam BN. Nie masalah jika kita pilih pemimpin main tangkap muat saja.

Apa yang berlaku di Terangganu dan Perlis amat menyedihkan. Kalau Terengganu boleh tahan bekira sikit, nie Perlis, negeri yang sebesaq buah nyoq pun pakat nak berebut kuasa. Tambah memburukkan keadaan ada yang sampai main ugut-ugut nak join pembangkang. Apa nie? Dah nak ikut perangai Kayveas. Tak payah nak dok ugut-ugut la. Hampa nak pi join pembangkang, pi la. UMNO pun tak hingin dipimpin oleh orang jenis nie. Kerja dok main bangsawan. Pi la pakat ampu Anwar.

Puak-puak nie patut ingat, kalau tak disebabkan UMNO, tak dak sapa kenai depa. Sepatutnya semua ahli UMNO berganding bahu mengubati penyakit kronik UMNO nie. Yang mana yang dah terlepas kuasa, jangan merajuk. Kalau tau mau tolong pun, jangan tambah penyakit. Bagi yang dapat kuasa pulak, jangan pulak berdendam. Mana-mana ahli yang berwibawa, walaupun orang tu lawan kita, ambik hati dia biaq dia boleh terus menyumbang tenaga menguatkan UMNO.

Patutnya semua orang UMNO pi serang pembangkang. Bukan pakat serang sesama sendiri. Sebab tu UMNO dah makin nak lingkup. SEDIH....SEDIH.....SEDIH.

No comments:

Post a Comment