Monday, March 30, 2009

Pengiraan Undi

Kawan Pak Cu tanya, "Apakah kaedah terbaik bagi mengelak penipuan semasa proses pengiraan undi?". Beliau mempertikai masa yang diambil untuk proses pengiraan undi bagi jawatan Ketua Pemuda. Dia kata susah sangat ka nak kira 1 sampai 790. Dia kata lagi paling bangsat pun 1 minit, 30 helai kertas boleh dikira oleh seseorang. Kalau sorang tu saja tolong kira, 1/2 jam siap kira semua. Kalau nak kira 790 helai kertas ambik masa sampai 6 jam atau 360 minit, lagi baguih suruh budak tadika kira...."saaatuuuuuu... duuuuaaaaa...... tiiiiiigaaa..... emmmmpat...... liiiiima..... eeeeeenam...... tuuuuuujuh....... laaaaaapan...... semmmbiiilan.... seepuluh" pas tu letak satu tempat. Pas tu kira lagi sepuluh dan seterusnya. Pak Cu kata balik kat dia.."Tu la...Tun suruh belajaq sains dan matematik dalam bahasa inggeris hampa tak mau..la nie....nak mengira pun ambik masa berjam-jam"
Bila masa yang diambik untuk mengira tu terlalu panjang dalam menentukan suatu keputusan yang amat penting, sudah tentu ia akan menimbulkan keraguan. Lepas tu macam-macam la habaq angin timbui. Ada yang kata lampu padam la malam tu, pas tu ada kata ada orang bawak masuk makanan (sekali kertas undi tipu) dalam dewan semasa proses pengiraan dan macam-macam hal. Pak Cu tak mau nak salah orang yang mempertikaikan keputusan tu, sebab kalau Pak Cu dok situ pun Pak Cu jadi ragu-ragu jugak.
Jadi jalan penyelesaian terbaik dimasa depan, apa kata pihak urusetia lantik mana-mana firma audit yang bertauliah macam PriceWaterhouseCoopers (PWC) tolong kira. Ya la, nak pilih Artis Popular pun pakai firma audit, takkan nak pilih ketua kita yang kemudiannya menentukan hala tuju negara nak dibuat sebarang. Kalau nak kena bayaq, kita pakat bayaq. Yang penting keputusan tu sah dan tak diragui.
Kalau idak pun kita undi pakai angkat tangan macam dulu-dulu. Masa tu baru kita buleh nampak muka dengan jelas sapa yang hipokrit.

No comments:

Post a Comment